Szombathelyi mozitörténetek

Szombathelyi mozitörténetek

Magyar József 1978-as kisfilmestje Szombathelyen

Szinte haza érkezett a filmrendező...

2016. augusztus 13. - HÁZ

Szombathely sok olyan színésszel büszkélkedhet, akik a hazai filmgyártásban is jeleskedtek, ám sajnos a helyi kötődésű filmrendezők száma meglehetősen kevés. Magyar József, aki elsősorban dokumentumfilmjeivel vált ismertté (bár rendezett nagyjátékfilmet is), csak kis csalással szombathelyi. 1927-ben született Zarkaházán, ám az akkor még önálló települést előbb 1935-ben Szentkirályhoz, majd Szentkirállyal együtt 1950-ben Szombathelyhez csatolták. A (most már) városrészen (főként az idősek) igyekeznek még Magyar József emlékét ápolni, a Györgyöshermán-Szentkirály Polgári Körön belül működő irodalmi kör felvetette már emléktábla állítását is. Sajnos a rendező szülői háza már nem áll, ám egy emlék valóban dukálna neki, mert bár nem emlegetik ők a magyar filmrendezők legelső vonalába, főként dokumentumfilmjeivel maradandót alkotott.

Szűken és tágabban vett szülőhelyével filmes korában is tartotta a kapcsolatot. Filmezte is a vasi tájakat, de rendszeresen haza is látogatott. 1978. március 17-én például a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) valamint a Savaria Filmszínház közös szervezésében egy kisfilmesten vett részt, melynek keretében vetítésre kerültek a Milyen a világ, a Csak egy kis emlék, a Végtelen szürke csatatér, a Tűzben és a Csak az aréna! című filmjei is.

magyar_jozsef.jpg

A filmvetítés után Szakály Éva, a Vas Népe filmes érdeklődésű újságírója beszélgetett Magyar Józseffel, aki aláírással és pár rövid sorral köszönte meg az egyik meghívón (amely egyébként 300 példányban készült, az MMIK-ban) a programot.

magyar_jozsef_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyimozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1008916476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása