Szombathelyi mozitörténetek

Szombathelyi mozitörténetek

Szombathely cáfolja, hogy nyereséges a mozija

Nehogy már pozitív példa legyen Szombathely Nyíregyházán!

2016. július 03. - HÁZ

Nincs mit tagadni: nyomor van, nyomor volt... Mert nem minden arany ám, ami fénylik és hiába volt sikk az 1920-as-30-as évek körül már moziba járni, azért annyira mégsem volt jó biznisz az üzemeltetőnek ez. Szombathely városának vezetői ki is kérik maguknak, hogy pozitív példának hozzák fel az általuk üzemeltetett mozit. 

Legalábbis erről tanúskodik az 1929. október 31-én a Nyírvidékben megjelent cikk. A Nyíregyházi lapban leírtak szerint hiába hivatkozik a város vezetése arra, hogy a Szombathely város által üzemeltetett mozi (Városi Mozgó) óriási nyereségeket produkál (évi 80.000 pengő), és ezért ott is el kellene indítani egy új, nagy mozit. Csakhogy a szombathelyi mozivezetés erről értesülve, némileg árnyalja a képet: a legjobb időszakban is csak 16 ezer pengő volt az éves bevétel, ez pedig épphogy elég a fenntartásra.

Így vagy úgy, de az ebből a cikkből is látható, hogy a szombathelyi mozi már a két világháború között is hivatkozási alap volt más városokban, és amíg 1929-ben működött nagy, városi tulajdonú filmszínház a vasi megyeszékhelyen, addig nála nagyobb városokban még csak tervezték ennek megépítését.

A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyimozi.blog.hu/api/trackback/id/tr108858288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása